از آنجایی که بیمارستان جزء فضاهای بسیار حساس به شمار میرود، در انتخاب متریالهای آن باید دقت بسیاری کرد. در این میان کفپوش بیمارستان اهمیت ویژهای پیدا میکند. کفپوش بیمارستان دارای ویژگیهای خاصی است و از اینرو انواع کفپوش بیمارستان بر اساس آنها انتخاب میشوند. در واقع بیمارستان وسعت زیادی را در برمیگیرد که هر یک از بخشهای آن نیاز به کفپوش خاصی دارند. ضمن اینکه امکان تعویض مدام کفپوش در این فضا وجود ندارد و در نتیجه کفپوش انتخابی باید مقاومت بالایی داشته باشد. با در نظر گرفتن این معیارها در این مقاله میخواهیم به معرفی انواع کفپوش بیمارستان بپردازیم.
انواع کفپوش بیمارستان
همانطور که میدانید بیمارستان سطح گستردهای دارد و از بخشهای مختلفی تشکیل میشود. به همین دلیل کفپوش هر بخش متناسب با ویژگیهای خاص آن بخش انتخاب میشود. کفپوشی که در اتاق عمل نصب میشود متفاوت از کفپوش راهروها و ایستگاههای پرستاری است.
پیش از معرفی کفپوشهای مختلف بیمارستان لازم است بدانید که کفپوش بیمارستانی به دو صورت ساده و آنتیباکتریال موجود است. نوع ساده این کفپوش در مطب پزشکان، اتاقهای انتظار و بخشهای عمومی به کار میرود. نوع آنتی باکتریال نیز بیشتر مناسب اتاقهای عمل، آزمایشگاهها است. ضمن اینکه انواع کفپوش بیمارستان به دو صورت تک لایه و چند لایه تولید میشود. کفپوش تک لایه یا هموژن مقدار pvc کمتری دارد و از اینرو ارزانتر نیز است. در حالیکه کفپوشهای چندلایه یا هتروژن از چندین لایه ساخته میشوند و دارای فوم خاصی هستند که به این کفپوش خاصیت آکوستیک میبخشد.
اپوکسی کفپوشی رایج برای بیمارستان
یکی از بهترین انواع کفپوش بیمارستان، اپوکسی است. این کفپوش پلیمری و بر پایهی رزین است که به صورت کاملا یکپارچه و بدون درز نصب میشود. به دلیل برخورداری از سطح یکپارچه، شستوشو و نظافت کفپوش اپوکسی بسیار آسان است. ضمن اینکه به دلیل ساختار خاصی که دارد میتوان برای نظافت آن از انواع شویندهها و ضدعفونیکنندهها استفاده کرد. کفپوش اپوکسی آنتیباکتریال است و امکان رشد قارچ و باکتری را نمیدهد. از این نظر محیط بیمارستان کاملا سالم و بهداشتی میماند. تردد بر روی این کفپوش آسان است. همچنین به دلیل مقاومت بالا و بدون درز بودن امکان تردد ویلچر و تختهای چرخدار روی آن وجود دارد.
این کفپوش مقاومت بالایی در برابر فشار، ضربه، خطوخش و سایش دارد و ظرفیت تحمل تردد زیاد را دارد. چون کفپوش اپوکسی در برابر صدا عایق است، مانع از ایجاد آلودگی صوتی میشود و از اینرو بین کفپوشهای مختلف بیمارستان، گزینهی مناسبی است.
کفپوش اپوکسی غیرجاذب است و از نفوذ مایعات و مواد ضدعفونیکننده به درون کفپوش جلوگیری میکند. این کفپوش رنگ و طرح متنوعی دارد و از نظر ظاهری نیز به فضای بیروح بیمارستان، ظاهری زیبا میبخشد. ضمن اینکه قیمت کفپوش مسئلهی مهمی است و در تصمیم به خرید نهایی کفپوش تاثیرگذار است. البته که برای تعیین قیمت مناسب باید دست به مقایسهی کفپوشهای مختلف بیمارستان زد. با در نظر گرفتن تمام اینها، در مقایسه با کاربردها و ویژگیهای منحصربهفرد، کفپوش اپوکسی از قیمت مناسبی نیز برخوردار است.
پی وی سی معروفترین کفپوش برای بیمارستان
از دیگر انواع کفپوش بیمارستان میتوان به پی وی سی اشاره کرد. این کفپوش پلیمری دارای خاصیت ارتجاعی و انعطافپذیر است. به دلیل اینکه از جنس پی وی سی است کاملا ضدآب و رطوبت است و برای بیمارستان که نیاز به شستوشوی مدام دارد مناسب است. همچنین این کفپوش مقاومت بسیار بالایی در برابر فشار و خطوخش دارد. در بیمارستان میزان تردد افراد، ویلچر و تختهای چرخدار زیاد است. به همین دلیل لازم است که کفپوش مقاوم در برابر فشار و ضربه در این مکان نصب شود. ضمن اینکه کفپوش پی وی سی یا وینیل غیرجاذب است و در برابر نفوذ مایعات نفوذناپذیر است.
کفپوش پی وی سی هم به صورت تایلی است و هم به شکل رولی که حالت رولی آن برای بیمارستان مناسبتر است. زیرا کاملا یکپارچه و بدون درز است و نظافت آن بسیار آسانتر است. نصب کفپوش وینیل آسان است و قابلیت نصب در بخشهای مختلف بیمارستان را نیز دارد. میتوان این کفپوش را در راهروها، ایستگاه پرستاری، اورژانس، بخش مراقبتهای ویژه و … نصب کرد. از اینرو یکی از پرکاربردترین انواع کفپوش بیمارستان است.
کفپوش لاستیکی
بین انواع کفپوش بیمارستان میتوان کفپوش لاستیکی را نیز نام برد. ورقههای لاستیکی انعطافپذیری بالایی دارند، بادوام و مقاوم هستند و کاملا بهداشتی هستند. کفپوش لاستیکی در برابر صدا عایق است و صدای کف را به اطراف منتقل نمیکند. کفپوش لاستیکی به دلیل انعطافپذیری بالا برای ایستگاه پرستاری بسیار مناسب است.
پلی اورتان مناسب برای محیط بیمارستان
کفپوش پلی اورتان نیز جز انواع کفپوش بیمارستان به شمار میرود که از رزین پلی اورتان تولید میشود. این کفپوش از نظر ویژگیهای و کاربرد، بسیار مشابه اپوکسی است و از آن به عنوان کفپوش بدون درز یاد میشود. کفپوش پلی اورتان قابل اجرا در آزمایشگاهها است چرا که مقاومت بالایی در برابر اسیدها و مواد شیمیایی دارد.
کانداکتیو نوع دیگر از کفپوش بیمارستان
این کفپوش دارای ویژگیهای خاصی است و در بخشهای حساس بیمارستان نصب میشود. کفپوش کانداکتیو جزء کفپوشهای تک لایه یا هموژن به شمار میرود که به دلیل داشتن ذرات کربن منجر به جریان پیدا کردن الکتریسیته میشود. به همین دلیل مهمترین کاربرد آن در اتاق عمل است. زیرا جریان الکتریسیته را از خود عبور میدهد و مانع از ایجاد جرقه میشود. نصب این کفپوش کاملا تخصصی است و نیاز به چسب مخصوص و سیمکشی مسی در زیر کفپوش دارد.
کفپوش کانداکتیو آنتیباکتریال است و برای اتاق عمل که حساسیت بالایی دارد گزینهی بسیار مناسبی است. ضمن اینکه این کفپوش بدون درز است و در برابر ضربه، خوردگی، ساییدگی و .. مقاوم است.
بررسی انواع کفپوش بخش های بیمارستان
ورودی بیمارستان
کاشی وینیل، انتخاب مناسبی برای ورودی بیمارستان است. این کفپوش بسیار بادوام است و کاملا ضدآب و رطوبت است، همچنین نظافت آن بسیار آسان است. همچنین کفپوش وینیل طیف متنوعی از رنگ و طرح را دارد و به فضای ورودی بیمارستان ظاهری زیبا میبخشد.
راهروهای بیمارستان
برای پوشاندن راهروهای بیمارستان میتوان از وینیل و یا لاستیک بهره برد. هر دو این کفپوش ها در برابر رطوبت مقاوم هستند و مانعی برای شستوشو ایجاد نمیکنند. این کفپوشها نرم و منطعف هستند و از ایننظر برای بیماران، همراهان آنها و کارکنان بیمارستان احساس راحتی بیشتری میکنند.
ایستگاه های پرستاری
برای ایستگاههای پرستاری نیز پیشنهاد میشود از کفپوشهای نرم و منعطف استفاده کرد. چون که در این قسمت پرستاران ساعتهای زیادی را سرپا هستند بهتر است که کفپوش حالت ارتجاعی داشته باشد و به مفاصل آنها فشار نیاورد.
اورژانس بیمارستان
در این بخش از بیمارستان، کنترل عفونت عامل اصلی به شمار میرود. به همین دلیل کفپوش اورژانس باید کاملا آنتیباکتریال باشد. از این نظر اپوکسی کفپوش مناسبی برای آن به شمار میرود.
اتاق بیماران
بیماران، مخصوصا آنهایی که مدت زمان زیادی را در بیمارستان بستری میشوند نیاز به روحیه خوب دارند. به همین دلیل لازم است اجزایی که در اتاق بیمار به کار میرود، روحیهبخش باشد. از ایننظر علاوه بر سایر ویژگیهای یک کفپوش بیمارستان، اتاق بیمار باید رنگ و طرح مناسبی داشته باشد. ضمن اینکه نرم بودن کفپوش اتاق بیمار مهم است تا در صورت سقوط ناگهانی آسیبی به بیمار وارد شود. به طور کلی وینیل گزینهی مناسبی برای این مکان به شمار میرود.
با توجه به مواردی که ذکر شد، مهمترین ویژگی کفپوش بیمارستان، یکپارچه و بدون درز بودن آن است. کفپوش بیمارستان با داشتن این ویژگی از نظافت آسانی برخوردار میشود. ضمن این که امکان تجمع آلودگی بین درز و شکافها از بین میرود. بنابراین از بین انواع کفپوش بیمارستان، کفپوشهای اپوکسی و پی وی سی بهترین گزینهها به شمار میروند.
بسیار عالی👌
قسمت جذب صداش خوبه